U Osijeku održan skup “Dugoročna vizija za ruralna područja EU-a”
Novosti / 14. 10. 2022 - 11:40

Dana 7. listopada 2022. u Osijeku je održan skup “Dugoročna vizija za ruralna područja EU-a – prema jačim, povezanim, otpornijim i naprednijim ruralnim područjima” i panel rasprava “Holistički pristup za održivi i pravedan ruralno/urbani razvoj”. Događanje je organizirano kao dio projekta SUSTINEO-Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost, u suradnji s Europskim gospodarskim i socijalnim odborom (EGSO).

Skupom, koji je bilo moguće pratiti i na daljinu, obilježen je Europski tjedan održivog razvoja koji za cilj ima poticanje i bolju vidljivost aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja

Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a i članica EGSO-a, u uvodnom pozdravu je predstavila ciljeve skupa i u kratkim crtama objasnila ciljeve i aktivnosti projekta SUSTINEO te je predstavila dugoročnu viziju za ruralna područja EU-a i Ruralni pakt .O Održivom razvoju ruralnih zajednica u Slavoniji –govorila je Mirna Šmit, predstavljanje mišljenja EGSO-a o Dugoročnoj viziji za ruralna područja EU-a i održivi razvoj ruralno-urbanih područja / Ruralni pakt – očekivanja i uloga EGSO-a – Piroska Kallay- EGSO, Pogled ERCA-e na provedbu Vizije za ruralna područja / Poruke Europskog ruralnog parlamenta – Tom Jones - ERCA - Europski savez ruralnih zajednica, Doprinos SP ZPP 2023. – 2027. razvoju ruralnih područja RH – Ivan Ciprijan - Ministarstvo poljoprivrede RH, Vizija za ruralna područja i Ruralni pakt – pogled civilnog društva – Verica Mušić - HMRR - Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Predstavljanje istraživanja „Utjecaju LAG-ova na održivi lokalni razvoj“ – Danijel Baturina - Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu.

U panel raspravi “Holistički pristup za održivi i pravedan ruralno/urbani razvoj” sudjelovali su Piroska Kallay, Tom Jones, Gojko Bežovan (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Ivan Ciprijan i Verica Mušić. Govorilo se o potrebnim mjerama i akcijama za postizanje holističke strategije za urbano/ruralni razvoj, preporukama EGSO-a i ERCA-e i mogućnostima suradnje između različitih dionika na nacionalnoj i EU razini.

Nakon konferencije i panel rasprave, sudionici su posjetili Tvornicu ulja Čepin kao primjer dobre prakse. Tvornica zapošljava lokalno stanovništvo i koristi lokalne resurse za proizvodnju. Vodeći je hrvatski prerađivač zrna uljarica s godišnjim kapacitetom prerade od 150 000 tona i proizvodnjom od 32 milijuna litara rafiniranih ulja godišnje.

Više o skupu možete pronaći ovdje.

 
  Novosti - Sve