Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj
Novosti / 10. 10. 2022 - 12:02

Poslovnim subjektima nije zabranjeno mijenjati cijene, no uvođenje eura nikako ne smije biti razlog promjene cijena. Uz inflaciju i poskupljenje energenata kao i utjecaja različitih faktora na globalnom tržištu dolazi i do poremećaja odnosa ponude i potražnje te cijene nezaustavljivo rastu, međutim u tom procesu ne smije dolaziti do zloupotrebe postupka uvođenja eura za neopravdano povećanje cijena. S tim ciljem smo u rujnu mjesecu kroz projekt Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj, na području tri županije (Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske) terenskim obilaskom 21 prodajnog mjesta pratili cijene za 55 različitih roba i usluga. Uz to smo obišli i 17 poslovnih subjekata koji su pristupili etičkom kodeksu kako bismo utvrdili da li se u praksi poštuju načela etičkog kodeksa.

Oštrim okom tajnog kupca provjeravali smo dvojno iskazivanje cijena, primjenu fiksnog tečaja konverzije prilikom preračunavanja, pravilno preračunavanje i zaokruživanje cijena na dvije decimale, kretanje cijena te informirali kako potrošače tako i male obrtnike, poduzetnike i ugostitelje o pravilima koja propisuje Zakon o uvođenju eura.

Istaknuli bismo pohvalu svim trgovcima i  manjim obrtima koji su ovom izazovu pristupili iznimno ozbiljno i odgovorno, posebno oni poslovni subjekti koji su pristupili etičkom kodeksu, među kojima nismo utvrdili nikakve nepravilnosti prilikom preračunavanja kuna u eure, iskazivanju dvojnih cijena i upotrebi fiksnog tečaja konverzije.

Evidentirali smo činjenice da cijene rastu uslijed poremećaja odnosa ponude i potražnje, poskupljenja energenata. Manji broj slučajeva, uglavnom ugostitelja na obali ima sitnijih nepravilnosti prilikom preračunavanja. 

Projekt financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, te s projektnim aktivnostima nastavljamo i sljedećih 15 mjeseci. 

 Pozivamo sve građane da nam se jave na telefon 095/3809 111, svaki radni dan u vremenskom periodu 10:00-13:30h ukoliko imaju bilo kakve nedoumice ili nejasnoće oko postupka uvođenja eura.

 

Niže možete preuzeti pdf dokument sa popisom poslovnih subjekata u kojima su praćene cijene 55 različitih roba i usluga.

 

Preuzmite dokument:

2022-10-17t08 37 09.069(354.65 KB)
 
  Novosti - Sve