Tajni kupac u prosincu 2023
Novosti / 15. 01. 2024 - 9:53

Prosinac je zadnji mjesec provedbe projekta Tajni kupac kroz koji smo nastavili promatrati tijek kretanja roba i usluga na našem području odnosno na području Splitsko – dalmatinske, Šibensko – kninske i Zadarske županije. Kao i do sada pratili smo kretanje cijena na 21 prodajnom mjestu za 55 roba / usluga, o čemu detaljnije izvješće možete pogledati u prilogu.

Nije bilo uočenih nepravilnosti u smislu dvojno iskazanih cijena, istaknutog fiksnog tečaja, pravilnog preračuna cijena, pravilnog zaokruživanja iznosa.

Što se tiče praćenja kretanja cijena roba i usluga ovaj mjesec smo zabilježili povećanje cijena kod 6 roba i usluga u odnosu na prethodni mjesec, što predstavlja 11% praćenih roba / usluga. Od praćenih proizvoda najviše su poskupile čokoladne Kraš napolitanke i to za 40,23%.     

Sve informacije o kretanju cijena i usluga smo i ovaj posljednji mjesec provedbe projekta Tajni kupac  dostavili Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koje podatke svih šest udruga angažiranih u projektu Tajni kupac, objedinjuje i koristi za kreiranje izvještaja, politika i odluka. https://mingor.gov.hr/vijesti/pracenje-kretanja-cijena-roba-i-usluga-u-kunama-i-u-eurima-u-republici-hrvatskoj-u-svibnju-2023/9316 

Niže možete preuzeti Izvještaj o kretanju cijena praćenih 55 roba i usluga tijekom prosinca 2023. godine.

Također možete preuzeti i osvrt na sveukupan period trajanja projekta, što je kod naše udruge 16 mjeseci, a uključuje i osvrt na usluge telefonskog informiranja potrošača tijekom navedenog perioda.

Svakako vjerujemo da smo provedbom ovoga projekta prikupili vrijedne informacije i pomogli mnogim potrošačima informiranjem o njihovim pravima te samim time dali dovoljno razloga Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja da nađe načina i podrži ovakve projekte i u buduće. 

 

Preuzmite dokument:

Izvjestaj kretanja roba i usluga 12-23(355.87 KB)
Osvrt na projekt tajni kupac (109.97 KB)
 
  Novosti - Sve