Program regionalnog razvoja civilnog društva i lokalnih zajednica u RH
Novosti / 25. 09. 2013 - 11:51

U području južne Hrvatske program se provodi pod nazivom STEP i pokriva Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju. Program se provodi i u drugim dijelovima RH: „Šalter“ –  u području istočne Hrvatske, „JAKO“ u području sjeverozapadne Hrvatske, „Emisija“ u području središnje Hrvatske i „Mrrak“ u području zapadne Hrvatske.

NOSITELJ PROJEKTA:  Program provodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u partnerstvu s regionalnim centrima podrške i županijskim suradnim organizacijama.

PARTNERI: Udruga MI Split  sudjeluje u programu STEP kao Regionalni centar podrške, a županijske suradne organizacije su Gradska Knjižnica Zadar, Udruga „ZvoniMir“ Knin i Udruga „Deša“ Dubrovnik.

 

TRAJANJE PROJEKTA:   Provedba projekta je započela 01.01.2013. godine.

 

OPĆI CILJ PROJEKTA:

Cilj Programa je unapređenje postojeće infrastrukture za ujednačavanje regionalnog razvoja civilnoga društva, razvoja aktivnog građanstva i društvenog kapitala u lokalnim zajednicama te priprema za korištenje sredstava iz fondova Europske unije (IPA IV. komponenta i Europski socijalni fond).

SPECIFIČAN CILJ PROJEKTA:

Krajnji cilj ove podrške je, kroz informiranje, savjetovanje, izobrazbu i unaprjeđenje suradnje, doprinijeti razvoju aktivnog građanstva, kao i ukupnom društvenom i ekonomskom razvoju na lokalnoj razini.

Usluge su besplatne i sadržavaju potporu organizacijama civilnog društva i potporu društvenom razvoju lokalne zajednice putem:

  • informiranja, savjetovanja, izobrazbe na sljedeće teme: organizacijski razvoj, javno djelovanje, suradnja unutar civilnog sektore i međusektorska suradnja i umrežavanje, prikupljanje sredstava, korištenje EU fondova, upravljanje projektnim ciklusom, društveno poduzetništvo, odnosi s javnošću, mobilizacija  zajednice, volonterstvo, građanski aktivizam,
  • poticanja međusobnog povezivanja i razmjene iskustava.

 

CILJANE GRUPE/KORISNICI PROJEKTA:

  • organizacije civilnog društva
  • organizacije javnog sektora, uključujući Jedinice lokalne i područne samouprave
  • drugi neprofitni subjektim.

 

OČEKIVANI REZULTATI:

  • unaprijeđena i organiziranija suradnja s udrugama i građanima
  • bolja i učinkovitija komunikacija između lokalne samouprave, udruga i građana
  • lokalni natječaji koji više motiviraju udruge,
  • bolje pripremljeni projekti u kojima lokalne samouprave ulaze u partnerske odnose s udrugama, itd.
 
  Novosti - Sve