Edukacija za organizacije civilnog društva
Podrška žrtvama i svje. / 02. 03. 2018 - 12:41

Osnovna edukacija za organizacije civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela

U sklopu programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ sudjelovali smo sa svojim suradnicima i volonterima na trodnevnoj edukaciji namijenjenoj organizacijama civilnog društva koje su članice Mreže.

Edukaciji su prisustvovali i predstavnici Odjela za pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u okviru Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske koje i financijski podržava program. Nositelj programa je Ženska soba – Centar za seksualna prava koja je i organizator edukacije.

Članovi edukacijskog tima su vrlo pažljivo birani te su uz predstavnice Ženske sobe, dr.sc. Maju Mamulu i dipl.iur. Anamariu Drožđan Kranjčec, isti sačinjavale: Ana Ergović Kuzmanović, voditeljica Ureda za podršku žrtvama i svjedocima na zagrebačkom Županijskom sudu u Zagrebu, dr.sc. Lana Peto Kujundžić, predsjednica odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, Sanja Bezbradica, odvjetnica, Goran Arbanas, psihijatar i psihoterapeut na Klinici za psihijatriju Vrapče i Milena Čalić Jelić, pravnica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta.

Teme predavanja su obuhvatile pravni i psihološki dio te vježbe i primjere iz prakse potrebni za kvalitetnu i potpunu podršku žrtvama i svjedocima. Podrška obuhvaća pružanje emocionalne podrške, informacija o pravima, pratnju na sud u svojstvu osobe od povjerenja i pružanje psihosocijalne podrške. Podrška se može pružati putem e-maila, telefonskim putem i osobnim razgovorom.

Par slika sa edukacije:

 
  Podrška žrtvama i svjedocima - Sve