ZvoniMir je Tajni kupac
Novosti / 21. 11. 2022 - 12:38

U sklopu edukacije o zamkama kupovine preko Interneta koju je organizirao Europe Direct pri Regionalnoj razvojnoj agenciji zadarske županije - Zadra Nova, te na poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, 16.11. predstavili smo svoju ulogu u uvođenju eura u financijski sustav Republike Hrvatske.

Na samom uvodu sudionike je pozdravila Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije, a zatim je Danijela Marković Krstić voditeljica  Europskog potrošačkog centra Hrvatska započela sa izlaganjem teme o najčešćim zamkama prilikom kupovine preko Interneta. Između ostalog je savjetovala „Čitajte opće uvjete poslovanja i upute za kupce, obratite pažnju gdje je sjedište trgovca jer vas možemo zaštiti na području  Europske unije. Kupujte u provjerenim online trgovinama. Za sigurniju kupovinu poznatih robnih marki, kupujte s njihovih službenih stranica ili provjerenih multibrand stranica kako bi se izbjegla kupovina krivotvorene robe. Preporuka je i da čuvate svu dokumentaciju vezanu za kupovinu, a poželjno je i prije same kupovine, proučiti opće uvjete poslovanja i sve mogućnosti plaćanja koje trgovac odobrava.“

Mirela Skočić, voditeljica Službe za provedbu politike zaštite prava potrošača pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja upoznala je okupljene o procesu uvođenja eura u financijski sustav RH sa pozicije potrošača te govorila o mogućnostima zamjene eura, dostupnim novčanicama i kovanicama, te je predstavila projekt "Tajni kupac" koji provodi 6 udruga za zaštitu potrošača među kojima i udruga ZvoniMir.    

Naime, udruga ZvoniMir je Tajni kupac koji prati kretanje cijena roba i usluga na području Splitsko – dalmatinske, Šibensko – kninske i Zadarske županije. Uz praćenje kretanja cijena, pratimo dvojno prikazivanje cijena, ispravno preračunavanje, pravilno zaokruživanje i poštivanje pravila Etičkog kodeksa - Euro HR. O svojim nalazima informiramo Ministarstvo gospodarstva i javnost koja nas prati objavljivanjem mjesečnih izvještaja u kojima možete pogledati koji su proizvodi najviše poskupili u zadnja tri mjeseca.  

Za sva dodatna pitanja o uvođenju eura možete nas kontaktirati na tel. 095 380 9111.

 
 
 
  Novosti - Sve