Započela provedba projekta “Najjača karika - volontiraj za sebe, volontiraj za druge”
Novosti / 06. 10. 2022 - 9:22

Kroz projekt „Najjača karika-volontiraj za sebe, volontiraj za druge“ Udruga „MI“–Split i „ZvoniMir“ će ojačati kapacitete 10 nastavnika partnerskih škola (Privatne srednje škole Wallner i Srednje strukovne škola Kralja Zvonimira Knin) u području osmišljavanja i provedbe školskog volonterskog programa. Nastavnici će proći edukaciju iz područja Menadžmenta volonterskog programa (Aktivnost 1) te steći znanja i vještine u izradi održivih volonterskih programa u svojim školama (Aktivnost 2).

Osnažit ćemo i 30 učenika partnerskih škola za aktivno sudjelovanje u zajednici. Uključit ćemo ih u Malu školu aktivizma i volontiranja (Aktivnost 3), inovativnu metodu rada sa srednjoškolcima kroz koju ćemo razvijati njihove sposobnosti kritičkog promišljanja o potrebama zajednice i poticati razvijanje njihovih građanskih i socijalnih kompetencija. Kroz organizaciju dvije aktivističke kampanje i dvije volonterske akcije (Aktivnost 4) poticat će se njihove organizacijske vještine te sposobnosti timskog rada za dobrobit drugih. Razbijat će se njihove predrasude (osobito važno za strukovne škole i u multietničkom okruženju Knina), razvijat će se razumijevanje različitosti, uključivost te međugeneracijska suradnja. Kroz zajednički susret (Aktivnost 5) koji će biti i oblik nagrađivanja i motiviranja, uključeni učenici razmijenit će svoja iskustva. S druge strane, nastavnici će studijskim posjetom primjera dobre prakse (Aktivnost 6) razvijati ideje za provedbe školskog volonterskog programa.

Kroz programe regionalnog i lokalnog volonterskog centra Udruga "MI" i ZvoniMir nastavit će provoditi malu školu aktivizma i volontiranja i u drugim školama te će nastaviti mentorirati partnerske škole u provedbi aktivnosti planiranih po završetku projekta, a razni stručni skupovi bit će prilika ovim školama za promociju uspostavljenih volonterskih programa.

Projekt "Najjača karika - volontiraj za sebe, volontiraj za druge" je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Nositelj projekta je Udruga "MI" - Split, a partneri u projektu su udruga "ZvoniMir", Privatna srednja škola Wallner i Srednja strukovna škola Knin. Trajanje projekta: od 1. rujna 2022. do 30. studenog 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 86.860,74 eur. 

                                                                                                  

 
  Novosti - Sve