Tajni kupac u svibnju 2023
Novosti / 16. 06. 2023 - 12:47

I dalje u sklopu projekta Plati pošteno ili poznatijeg kao Tajni kupac pratimo kretanje cijena roba i usluga na 21 prodajnom mjestu. Pratimo 55 roba / usluga na području Splitsko – dalmatinske, Šibensko – kninske i Zadarske županije, a koje su to robe i usluge možete pogledati u nastavku teksta u priloženoj tablici za svibanj.

Kod svakog poslovnog subjekta pratimo da li su cijene dvojno iskazane, da li je fiksni tečaj javno i jasno istaknut, da li su cijene dobro preračunate, da li je kod zaokruživanja iznosa ispravno korišteno matematičko pravilo zaokruživanja. Pa tako i za mjesec svibanj možemo zaključiti da su sva navedena pravila uvođenja eura u financijski sustav Hrvatske ispoštivana na svih 21 prodajnih mjesta.

Ono što je posebno interesantno jeste da pratimo kretanje cijena roba i usluga tekućeg mjeseca u odnosu na prethodni mjesec. U tom smislu mjesec svibanj u odnosu na travanj bilježi povećanje cijena kod 23% promatranih roba/usluga, a što je nešto manje u odnosu na travanj kad je taj postotak bio čak 38%. Cijene su se u prosjeku povećale za 3,13 kuna što je pak veće prosječno povećanje u odnosu na travanj kad je isti iznosio 2,00 kune. Najveće pojedinačno povećanje u iznosu se odnosi na Garden good šareni grah čija se cijena povećala za 6,03 kune. Sve informacije o kretanju cijena i usluga redovno, svaki mjesec, dostavljamo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koje podatke svih šest udruga angažiranih u projektu Tajni kupac, objedinjuje i koristi za kreiranje izvještaja, politika i odluka.       

Nastavljamo provoditi projekt Tajni kupac, a potrošače podsjećamo da zamjenu kuna u eure i dalje mogu obaviti bez naknade u svim poslovnicama Hrvatske pošte te da aktivno sudjeluju na tržištu štiteći svoja potrošačka prava.

Ukoliko imate pitanja oko postupka uvođenja eura obratite nam se na telefon 095/3809 111 ili 022 662 554 svaki radni dan od 10:00 do 13:30h.

Niže možete preuzeti Izvještaj o kretanju cijena praćenih 55 roba i usluga tijekom svibnja 2023. godine.

 

Preuzmite dokument:

Izvjestaj kretanja roba i usluga 5-23(356.36 KB)
 
  Novosti - Sve