Tajni kupac u studenom 2023
Novosti / 14. 12. 2023 - 2:28

I kroz ovaj mjesec smo nastavili promatrati tijek kretanja roba i usluga na našem području odnosno na području Splitsko – dalmatinske, Šibensko – kninske i Zadarske županije. Kao i do sada pratili smo kretanje cijena na 21 prodajnom mjestu za 55 roba / usluga, o čemu detaljnije izvješće možete pogledati u prilogu.

Nije bilo uočenih nepravilnosti u smislu dvojno iskazanih cijena, istaknutog fiksnog tečaja, pravilnog preračuna cijena, pravilnog zaokruživanja iznosa.

Upravo smo se ponadali da će se cijene stabilizirati jer smo imali trend od dva mjeseca poskupljenja kod manjeg broja usluga i roba (5) ali smo se nažalost razočarali već kroz mjesec studeni. Naime u studenom bilježimo poskupljenje kod 10 praćenih roba i usluga i to  u prosjeku za 6,41 kn. Od praćenih proizvoda najviše je poskupio polutvrdi sir Edamer za čak 50% u odnosu na listopad zatim slijedi Ariel regular 1,7 kg koji je poskupio za 20%.     

Sve informacije o kretanju cijena i usluga redovno, svaki mjesec, dostavljamo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koje podatke svih šest udruga angažiranih u projektu Tajni kupac, objedinjuje i koristi za kreiranje izvještaja, politika i odluka. https://mingor.gov.hr/vijesti/pracenje-kretanja-cijena-roba-i-usluga-u-kunama-i-u-eurima-u-republici-hrvatskoj-u-svibnju-2023/9316 

Podsjećamo sve potrošače da u vrijeme predstojeće sezone sniženja i blagdanske kupovine obavezno čuvaju račune za kupljenu robu te da se raspitaju kod trgovaca o politici povrata robe kako bi mogli pravilno konzumirati svoja potrošačka prava. Ujedno podsjećamo ako je još negdje zaostala koja novčanica kune da istu mogu besplatno zamijeniti do kraja godine u uredima Hrvatske pošte ili da ih kao numizmatičku vrijednost čuvaju do kraja života.

Ukoliko imate pitanja oko postupka uvođenja eura obratite nam se na telefon 095/3809 111 radni dan od 10:00 do 13:30h.

Niže možete preuzeti Izvještaj o kretanju cijena praćenih 55 roba i usluga tijekom studeni 2023. godine.

 

Preuzmite dokument:

Izvjestaj kretanja roba i usluga 11-2023(356.02 KB)
 
  Novosti - Sve