Novosti / 28. 02. 2024 - 11:58

Danas smo, u suradnji sa Srednjom strukovnom školom kralja Zvonimira sa učenicima javnom akcijom obilježili Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava diljem svijeta.

Zašto ružičaste majice?

Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca u gradu Berwick u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed. David Shepherd i Travis Price također su došli u školu u ružičastim majicama, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim mladićima.

Nasilje je globalni problem na čijoj prevenciji treba raditi svaki pojedinac. U sklopu programa "Nasilje nije samo tuđi problem" stručni tim udruge ZvoniMir provodi edukacije na temu vršnjačkog nasilja s kojima nastavljamo i u narednom vremenu. Osim edukacija, učenici će provoditi online kampanju "Živim li u nasilju?" koja će se objavljivati na web stranicama škole, te ćemo organizirati Okrugli stol na temu nasilja na kojem će biti prisutni učenici, profesori, pravnici, psiholozi, kao i predstavnik policijske postaje. Osim ovih aktivnosti, učenici (žrtve i počinitelji nasilja) će nam se moći obratiti za informacije, savjetovanje i psihološku pomoć.

                           Projekt "Nasilje nije samo tuđi problem" financiran je od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade"

                                                                                     

 
 
 
 
 
  Novosti - Sve