POTROŠAČI DIGITALNOG DOBA
Novosti / 27. 11. 2019 - 12:46
 
 

Dana 25.11.2019. godine sudjelovali smo na konferenciji Potrošači digitalnog doba koja se održala u Splitu, u Kinoteci Zlatna vrata, u organizaciji udruge za zaštitu potrošača, Dalmatinski potrošač Split.

Predavači su bili: Božidar Ister, rukovoditelj Odjela zaštite korisnika HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti), Ivan Mučnjak, voditelj Direkcije za praćenje zaštite potrošača i edukaciju, HANFA (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) i Denis Periša – DarkMan, računalni stručnjak, haker i suradnik MUP-a.

Cilj konferencije bio je informirati zainteresirane o načinima zaštite potrošačkih prava u vrijeme digitalnog doba te o zamkama koje trgovci koriste.

Vrijeme digitalnog doba podrazumijeva i sklapanje različitih ugovora na daljinu poput pretplatničkih ugovora s operaterima, online kupovina različitih proizvoda i sl. Istraživanja pokazuju vrlo nisku ocjenu financijske pismenosti Hrvata. Iako olakšava i ubrzava postupke, digitalizacija sa sobom donosi tehnološku nestabilnost, nedostatak transparentnosti, tehničke probleme, hakerske napade. Nužno je educirati se, upoznati sa svojim pravima i ne sklapati ugovore dok nismo sasvim sigurni.

Pozivamo sve potrošače da nam se s upitima jave na naše kontakte. U slučaju kršenja vaših potrošačkih prava važno je reagirati u zakonskim rokovima kako bi se negativne posljedice izbjegle ili bile što manje.

 
  Novosti - Sve