Online kampanja: Prepoznajete li nasilje?
Novosti / 08. 09. 2023 - 12:03

GASLIGHTING

 

ŠTO JE?

Pojam „gaslighting“ kada bi se preveo na hrvatski jezik glasio bi „izluđivanje“. To je termin koji se koristi  za oblik manipuliranja kojim se drugu osobu dovodi do toga da ona preispituje vlastitu realnost. Takva manipulacija je oblik emocionalnog zlostavljanja koji se nerijetko događa u nasilnim vezama, ali također, može biti prisutan i u drugim oblicima odnosa.

Gaslighting oblik je psihološkog zlostavljanja uslijed kojeg zlostavljač ili manipulator namjerno kreira lažne priče. U takvom obliku emocionalnog zlostavljanja zlostavljač nastoji izluditi žrtvu kako bi počela sumnjati u samu sebe i svoju stvarnost. Žrtve će više vjerovati svom zlostavljaču nego načinu na koji su same doživjele situaciju. Ovome prethode drugi oblici emocionalnog i fizičkog zlostavljanja jer će žrtve zbog poljuljane vjere u sebe vjerojatnije ostati i u drugim situacijama zlostavljanja.

 

„Neki ljudi će pokušati biti veći režući drugima glave.“ Paramahansa Yogananda

 

REAKCIJA ŽRTVE?

Gaslighting može izazvati kod žrtve depresiju, anksioznost i druge mentalne probleme. Stoga, važno je znati prepoznati ga i reagirati na njega kako biste sačuvali vlastito mentalno zdravlje.

Gaslighting manipulacija dovodi do toga da žrtva preispituje svoje prosudbe, percepciju stvarnosti, pa i razum, što dovodi do sniženog samopouzdanja, nesigurnosti i ovisnosti o manipulatoru. Nasilnik kontrolira žrtvu i stavlja je u položaj u kojem je on nadmoćniji od nje.

Svi su podložni gaslighting manipulaciji, a ne samo osobe koje su već nesigurne. Osobe koje doživjele ovakvo nasilje nisu krive ni odgovorne za to.

Mogli bi kazati da je jedan od glavnih razloga zbog kojih osobe ne prepoznaju manipulaciju i ostaju u odnosima u kojima ih drugi izluđuju je to što im je teško pojmiti da bi osoba koju vole i kojoj vjeruju mogla učini nešto takvo. Upravo zbog poricanja stvarnosti izluđivanje se nastavlja i dalje.

Osoba koja vrši manipulaciju to čini kako bi zadobila kontrolu nad žrtvom i situacijom i kako bi bila u položaju nadmoći. To može dovesti do toga da žrtva učestalo preispituje vlastite osjećaje, osjeća da „gubi razum“, učestalo se ispričava zlostavljaču, nalazi obranu za ponašanje zlostavljača.

 

„…najviše štete mi nisu nanijele najglasnije i najsnažnije eksplozije u mom djetinjstvu. Nije to bilo tjelesno nasilje ili verbalno zlostavljanje ili to što nije bilo granica niti neprikladno ponašanje. Ono što mi je nanijelo najviše štete je poricanje da se sve to ikad dogodilo.

Poricanje da se zlostavljanje dogodilo gore je od samog zlostavljanja.“ Ariel Leve

 

POVIJESNI RAZVITAK OVOG POJMA?

Izraz „gaslighting“ potječe iz kazališne predstave Gas Light iz 1938.godine u kojoj muškarac pokušava manipulirati i izluditi svoju ženu do točke u kojoj ona sama sebe preispituje u svemu.

Nekoliko godina kasnije, 1944.godine, snimljen je i film Gaslighting.

 

POJAVNI OBLICI?

Gaslighting se može pojaviti u nekoliko oblika:

  • negiranje događaja (rečenice poput: „To se nije dogodilo“, “Izmišljaš!“)
  • iskrivljavanje događaja (rečenice poput: Imaš jako loše pamćenje.“)
  • preispitivanje tuđeg sjećanja (rečenice poput: “Jesi li siguran/na u to?”, “Mislim da zaboravljaš što se zapravo dogodilo.”)
  • diskreditiranje (rečenice poput: „Lud/a si, a i drugi to misle o tebi.“)
  • umanjivanje osjećaja (rečenice poput: „Previše si osjetljiv/a.“)

i dalje rečenice poput:

„Samo sam šalio/la, sve shvaćaš osobno“, „Prestani se samosažalijevati“, „Ne uzrujavaj se zbog ničega“, „To je tvoja krivnja“, „Zašto si sa mnom ako misliš da sam tako užasan/na“, „Sam/a si kriv/a što se tako osjećaš“ i sl.

 

ŠTO MOŽETE PODUZETI?

  • postavite granice
  • razgovarajte s bližnjima
  • završite odnos

 

Gaslighting nije vidljiv poput fizičkog nasilja, no može biti jednako opasan i destruktivan.

„Čuvanje dokaza“ u obliku dnevnika ili fotografija može vam pomoći u sigurnosti oko vlastitih sjećanja i potvrđivanja da jeste žrtva gaslightinga. Prepoznavanje da određeno ponašanje odgovara gaslightingu nije samo po sebi teško, koliko priznavanje da jeste žrtva takvog ponašanja.

Onlina kampanja provodi se u sklopu projekta "Podrškom do sigurnosti III" kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 
  Novosti - Sve