ONLINE KAMPANJA: Nasilje nad roditeljima
Novosti / 13. 05. 2024 - 1:22

Ne tako davno nasilje nad roditeljima se smatralo isključivo privatnim problemom. Iako danas opće prihvaćene norme ljudskih prava nalažu da to nikako nije privatni problem, nažalost će društvo još uvijek zazirati od prijave nasilja djece nad roditeljima

Zlostavljanje starijih osoba je rastući društveni problem i prema projekcijama Ujedinjenih naroda tek se očekuje njegov značajan porast do 2030. godine, osobito u zemljama u razvoju.

Podsjetimo, prema definiciji Svjetske  zdravstvene organizacije zlostavljanje se određuje kao: „Svaki oblik tjelesnog i/ili emocionalnog zlostavljanja, seksualnog zlostavljanja, zanemarivanja i nemarnog postupanja ili iskorištavanja, što rezultira stvarnom i potencijalnom opasnosti za zdravlje, preživljavanje, razvoj ili dostojanstvo u kontekstu odgovornosti, povjerenja i moći.“

Nasilje nad roditeljem ili roditeljima bez obzira na dob žrtve i dob počinitelja nije uobičajeno i nije prihvatljivo ponašanje. Ono često počinje kao verbalno maltretiranje i iskazivanje bijesa koje u mnogim slučajevima eskalira ili prelazi u druge oblike nasilja. Najčešće su to prijetnje, drskost, provociranje, nerealni zahtjevi. Ukoliko roditelj ne posluša, prijeti se uništavanjem predmeta u stanu,  tjelesnim napadom i drugim krajnje grubim prijetnjama od kojih se nažalost mnoge i ostvare. Žrtve se osjećaju posramljeno, bilo da su tjelesno, psihički, emocionalno, seksualno ili financijski zlostavljanje.

Kako žrtve zbog posramljenosti, a često i zaštite zlostavljača unutar obitelji, ne prijavljuju zlostavljanje, važno je da to učine prijatelji, susjedi i svi oni koji za takvo zlostavljanje znaju.

Online kampanja provodi se u sklopu projekta "Podrškom do sigurnosti III" kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 
  Novosti - Sve