Održana međuresorna edukacija na temu “Psihijatrijsko vještačenje žrtve u teoriji i praksi”
Novosti / 08. 04. 2024 - 11:12

Dana 5. travnja 2024. godine u Zadru smo održali međuresornu edukaciju na temu „Psihijatrijsko vještačenje žrtve u teoriji i praksi“. Gost predavač bio je izv. prof. dr. sc. Goran Arbanas, dr. med., forenzički psihijatar, seksualni terapeut i psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Edukaciji su prisustvovali predstavnici policije, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, pravosuđa, odvjetnici, predstavnici  zdravstvenih institucija i drugi dionici sustava podrške.

U prvom dijelu predavanja g. Arbanas prisutnima je objasnio pojmove povezane s  vještačenjem, kako se ono provodi, na što je posebno bitno obratiti pažnju, kako izgleda nalog za provođenje vještačenja, kako izgleda nalaz i mišljenje vještaka, na koja pitanja u ulozi vještaka mogu dati odgovor, a na koja ne mogu te kako izgleda cijeli proces provođenja vještačenja žrtve.

U drugom dijelu predavanja prikazani su primjeri iz prakse, a  predavanje je završilo uz dodatne komentare i pitanja prisutnih.

Tijekom predavanja istaknuto je:

  • Razlikujemo individualno i institucionalno vještačenje, a za potrebe kaznenih progona najčešće se radi institucionalno vještačenje
  • U vještačenju nema liječničke tajne. Sve što osoba koja se vještači kaže vještaku, bit će preneseno sudu i osoba koja se vještači s tim je upoznata
  • Kad se vještači okrivljenik najčešće se radi o ubrojivosti i raspravnoj sposobnosti
  • Vještačenje za davanje vjerodostojnog iskaza najčešće se nalaže za žrtve seksualnih delikata, iz čega argumentum a minore ad maius proizlazi da položaj žrtava seksualnih delikata nije jednak položaju žrtve bilo kojeg drugog kaznenog djela, primjerice krađe. U prilogu tome kroz medije možemo potkrijepiti takve navode; pitanja koja se postavljaju žrtvama seksualnih delikata, ne postavljaju se žrtvama drugih kaznenih djela čime žrtve seksualnih delikata prolaze vrlo često i kroz sekundarnu viktimizaciju.

Edukacija je održana u sklopu programa "Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela" kojeg financira Ministarstvo pravosuđa i uprave RH.

 
 
 
 
 
  Novosti - Sve