Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Novosti / 21. 09. 2022 - 11:38

22. rujna u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice suprug usmrtio svoju suprugu i njezinu odvjetnicu, te sutkinju, a zapisničarku ranio.

Svjedoci smo vremena u kojem se nasilje nad ženama često događa u obiteljskoj zajednici, što predstavlja paradoks obzirom da bismo se svi trebali osjećati najsigurnije i najzaštićenije upravo u obiteljskom okruženju. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola dok je počinitelj obiteljskog nasilja često bračni ili izvanbračni suprug ili bivši partner žrtve.

Međutim, to nam ne daje za pravo da dijelimo žrtve po spolu, dobi, rasi, religijskom, vjerskom, seksualnom opredjeljenju. Svatko od nas može postati žrtvom, zato je važno da govorimo o tome, obzirom da se radi o društvenom problemu o kojem ne smijemo ostati nijemi i zatvarati oči, te misliti da nas se ne tiče. Tiče se tebe, njega, nje, njih, svih. Tiče nas se i razgovarajmo o tome, osudimo zajedno svaki oblik nasilja, te pružimo podršku zajednički onim najranjivijima-žrtvama.

Obilježavanjem Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama želimo osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama, kao i općenito poslati jasnu poruku osude svakog oblika nasilja. Tom prilikom želimo upoznati naše građane s uslugama podrške koje pruža udruga ZvoniMir na području Kistanja.

Ovim putem vas pozivamo da nam se pridružite na Trgu Svetog Nikole u Kistanjama, 22.09.2022. godine u trajanju 10:00-12.00h.

Javnu akciju provodimo kroz projekt „Ne volim nasilje“ kojeg financira Općina Kistanje.

 
  Novosti - Sve