Podrška žrtvama i svje. / 07. 02. 2018 - 10:23
Podrška žrtvama i svjedocima

Dio smo Mreže za pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Šibensko – kninskoj županiji

Program „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kojeg financira Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske https://pravosudje.gov.hr , kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Program se provodi u trajanju od tri godine, odnosno od 01.01.2018. do 31.12.2020.

Nositelj programa je Ženska soba – Centar za seksualna prava, a isti se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.

Ciljevi programa su podići razinu znanja, vještina i kompetencija predstavnika organizacija civilnog društva za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela; pružati pomoć i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz pružanje osnovnih informacija i emocionalne potpore, psihosocijalne i savjetodavne pomoći, pratnjom na sud i druge relevantne institucije te kroz druge oblike usluga; raditi na senzibilizaciji i informiranju javnosti o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Republici Hrvatskoj.

Svrha programa je omogućiti pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima odnosno u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Brodsko – posavskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Šibensko-kninskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Popis organizacija civilnog društva:

  1. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima (Varaždinska i Međimurska županija)
  2. Centar za građanske inicijative Poreč (Istarska županija)
  3. Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN (Požeško-slavonska županija i Bjelovarsko – bilogorska županija)
  4. DEŠA – Dubrovnik (Dubrovačko – neretvanska županija)
  5. Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava (Koprivničko-križevačka županija i Bjelovarsko-bilogorska županija)
  6. Informativno pravni centar (Brodsko-posavska županija)
  7. Ženska grupa Karlovac Korak (Karlovačka županija i Ličko-senjska županija)
  8. S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja (Virovitičko – podravska županija)
  9. SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje (Krapinsko-zagorska županija)
  10. Udruga ZvoniMir (Šibensko-kninska županija)

 

U Šibensko – kninskoj županiji se takva usluga pruža u prostorijama udruge ZvoniMir putem telefona  022 662 554, e – maila zvonimir@zvonimir.hr , osobnim dolaskom u prostorije sjedišta udruge Zvonimir, Kneza Domagoja 12, Knin. 

 
  Podrška žrtvama i svjedocima - Sve