„Uloga policije u sustavu podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kao tema edukacije za dionike u Šibensko-kninskoj županiji
Novosti / 03. 06. 2022 - 9:44

U cilju osnaživanja i poticanja rada Županijskog tima za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u Šibensko-kninskoj županiji, u prostorijama Policijske uprave šibensko-kninske, organizirali smo edukaciju članova tima u sklopu okruglog stola na temu „Uloga policije u sustavu podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela“.

Obzirom na iznimnu osjetljivost i ranjivost žrtava nasilja od velike važnosti i značaja je upravo  educiranje, osviještavanje i senzibiliziranje stručnih osoba čiji je zadatak pružanje kvalitetne podrške.  Žrtve nasilja se često suočavaju s problemima nastalim usljed nerazumijevanja ili umanjivanja nastalog problema od strane osoba kojima su u sustavu upućene, dok se s druge strane sudionici kaznenog i prekršajnog  postupka nalaze pod velikim pritiskom formalnosti i rigidnosti postupaka, te je iz tih razloga neizvodljivo očekivati nadljudske napore za balansiranje između poštivanja formalnosti postupaka i pružanja empatije žrtvama.

Organizacije civilnog društva predstavljajući sponu između potreba i prava žrtava i formalnosti sustava ističu upravo tu mogućnost i potrebu nadopunjavanja uslugama podrške koje mogu biti potpunije i kvalitetnije u suradnji s institiucijama na način da nas policija u prvom kontaktu sa žrtvama istakne kao kontakt pomoći.

Uz predstavljanje Policijske uprave šibensko-kninske i udruge ZvoniMir, na edukaciji je sudjelovala i predavačica ispred Ženske sobe- Centra za seksualna prava, Nives Kvastek Jozić koja je predstavila temu; „Podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela na nacionalnom nivou“.

Sastanak je organiziran u sklopu aktivnosti programa Korak hrabrosti III, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

 
  Novosti - Sve