Novosti / 02. 08. 2022 - 1:18

 

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uručeni su u četvrtak ugovori o financiranju projekata programa zapošljavanja žena  „Zaželi - faza III“, kojim je nastavljeno financiranje zapošljavanja teže zapošljivih žena za pružanje potpore i podrške za starije, odnosno nemoćne osobe. Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, u nazočnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončara, uručili su 62 ugovora ukupne vrijednosti više od 60 milijuna kuna u okviru Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“.

Udruzi ZvoniMir je uručen ugovor vrijedan 1.500.000,00 kuna. Riječ je o projektu Zaželi joj zapošljavanje III koji vraća na tržište žena iz teže zapošljive skupine, sa najviše završenom srednjom školom, starosti preko 50 godina te koje su pripadnice drugih osjetljivih kategorija.

Projekt će trajati 7 mjeseci, a udruga ZvoniMir ga provodi u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Šibenik, čija uloga je sudjelovanje u procesu zapošljavanja žena tijekom javnog natječaja koji je u pripremi, te Centrom za socijalnu skrb Šibenik i Knin, koji će imati ulogu u odobravanju krajnjih korisnika.

Kroz ovu fazu će udruga ZvoniMir zaposliti 31 ženu, a svaka žena će tijekom 6 mjeseci skrbiti o najmanje 6 korisnika u njihovim domovima, što znači da će najmanje 186 starijih i nemoćnih osoba biti uključeno u aktivnosti projekta. Obuhvatit ćemo područje 6 jedinica lokalne samouprave – Gradove Knin, Drniš i Skradin te Općine Biskupija, Ervenik i Kistanje.  

Ovaj projekt predstavlja nastavak zapošljavanja teže zapošljivih žena u lokalnoj zajednici na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe, aktivnostima koje su se kroz provedbu prijašnje dvije faze programa pokazale vrlo uspješnima i nenadomjestivima u lokalnim zajednicama.

Zapošljavanjem 31 žene osigurat ćemo ne samo financijsko rasterećenje za obitelji zaposlenih žena nego i doprinijeti njihovom osjećaju pripadnosti i koristi koju pružaju zajednici svojim radom i brigom za svoje starije i nemoćne susjede i sugrađane.

Krajnjim korisnicima pružat će se pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, brige o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji i sl., a ono možda najvažnije je razgovor koji uvelike pridonosi smanjenju socijalne otuđenosti. To su osobe starije životne dobi, narušenog zdravstvenog stanja, koje nerijetko žive u prometno izoliranim područjima, a mnogi nemaju obitelj u blizini te su im pomoć i socijalizacija neophodni za kvalitetan život. Krajnji korisnici ostaju u svojim domovima čime se direktno i aktivno utječe na prevenciju prerane institucionalizacije te poboljšava kvaliteta života krajnjih korisnika.

Projektom se ne postiže samo smanjenje nezaposlenosti i osiguravanje podrške i pomoći za krajnje korisnike nego se osigurava indirektna pomoć široj obitelji i zaposlenih žena i krajnjih korisnika kao i cijeloj zajednici.

Kroz provedbu ćemo, kao i do sad, nastaviti suradnju sa partnerima i zdravstvenim i drugim institucijama kako bi osigurali što kvalitetniju provedbu aktivnosti te pomogli u održavanju kontinuiteta pružanja usluga.

Radujemo se službenom nastavku projekta i svim novim osobama koje će postati dio udruge ZvoniMir, kroz zapošljavanje ili omogućavanje i pružanje kvalitetne pomoći i skrbi tijekom nastupajućih mjeseci.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge ZvoniMir

             

 
 
 
  Novosti - Sve