Tajni ZvoniMir kroz studeni 2022
Novosti / 06. 12. 2022 - 9:16

I u mjesecu studenom smo pratili promjene cijena roba i usluga, ukupno 55 kod 21 poslovnog subjekta u tri županije – Splitsko – dalmatinskoj, Šibensko – kninskoj i Zadarskoj županiji.

Svi poslodavci su dvojno prikazali cijene u eurima i u kunama. Preračunavanje kuna u euro prema fiksnom tečaju 7,53450 je također bilo ispoštovano kod svih praćenih poslovnih subjekata kao i pravilno zaokruživanje na dvije decimale. Pratili smo i poštivanje pravila etičkog kodeksa kod 15 poslovnih subjekata te primjetili uredno istaknute naljepnice etičkog kodeksa, a trgovci su potvrdili da su prošli kroz edukaciju uvođenja eura u platni sustav Republike Hrvatske.   

Svakako je najzanimljivije i najrelevantnije za sve potrošače praćenje kretanja cijena roba i usluga u smislu povećanja ili sniženja cijena. Kako smo sad već tri mjeseca promatrali cijene uvijek istih proizvoda kod 55 poslovnih subjekata možemo ukratko dati i tromjesečni pregled.

Naime, utvrdili smo da su u navedenom periodu gotovo 24% proizvoda / usluge poskupile, a najveće se poskupljenje mjeri na mesu i mesnim prerađevinama te mlijeku i mliječnim prerađevinama. Neki proizvodi su zadržavali isti mjesečni iznos ali su slijedeći mjesec te cijene izražene kao akcijske cijene. Nevezano  za uvođenje eura, primjetili smo da se kod nekih subjekata zna dogoditi da su cijene na artiklu i na kasi različite što svakako zbunjuje potrošače, stoga pozivamo i potrošače da dobro paze kod kupovine i pomognu trgovcima pri izmjeni navedenih nepravilnosti.  

U Gradu Kninu 4. i 5. prosinca na Trgu A. Starčevića gostuje putujuća izložba Euro na kotačima, pa preporučujemo svim malima i velikima da posjete izložbu, sudjeluju u zabavnim edukativnim igrama, pobliže se upoznaju sa našom budućom valutom i ponesu za uspomenu prigodni poklon osvojen na kratkim kviz pitanjima.   

Projekt Tajni kupac financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Ukoliko imate pitanja, nedoumice ili nejasnoće oko postupka uvođenja obrtatite nam se na telefon 095/3809 111, svaki radni dan od 10:00 do 13:30h.

Niže možete preuzeti Izvještaj o kretanju cijena praćenih 55 roba i usluga tijekom studenog  2022.

 

Preuzmite dokument:

Izvjestaj kretanja roba i usluga za studeni 2022(343.66 KB)
 
  Novosti - Sve