Poludnevni boravak za starije osobe svečano otvorenje 04.04.2014 – Galerija slika
Novosti / 07. 04. 2014 - 4:04

Udruga „ZvoniMir“ je provoditelj projekta „Solidarnost i zapošljavanje – ruka u ruci“. Projekt, kroz natječaj „Širenje mreže socijalnih usluga u lokalnoj zajednici“ uz Hrvatski zavod za zapošljavanje kao govorno tijelo, financira Europska Unija u iznosu od 174.103,29 eura odnosno 85% vrijednosti projekta dok nositelj i partneri Pučko otvoreno učilište Knin, Dom za starije i nemoćne Knin i Općina Biskupija kao i Ured Vlade RH za udruge sufinanciraju ostalih 15%. Trajanje projekta je do 01.01.2015. g.

Jedan od specifičnih ciljeva projekta je razvoj socijalnih usluga u lokalnoj zajednici s naglaskom na pružanje van-institucionalnih socijalnih usluga starijim, bolesnim ljudima sa određenim hendikepom, te ljudima kojima je potrebna palijativna skrb.

Obzirom da su krajnji korisnici članovi obitelji starijih i nemoćnih ljudi, pružanje navedenih socijalnih usluga doprinosi povećanju zaposlenosti na način da pruža osnovu za bolju ravnotežu unutar obitelji čiji članovi zahtijevaju konstantnu skrb.

Kroz projekt je oformljen tim koji pruža usluge skrbi korisnicima kojima je potrebna tjedna skrb i dnevna palijativna njega na području općine Biskupija i koji sačinjavaju stručne osobe kao i volonteri iz zajednice.

Kako bi se adekvatne socijalne usluge osigurale i osobama starije životne dobi koje žive u urbanoj sredini, koje su pokretne, ali žive same i socijalno su izolirane, otvoren je Poludnevni boravak za starije osobe.

Poludnevni boravak za starije osobe se nalazi u centru grada Drniša, na adresi fra Andrije Kačića Miošića (zgrada bivšeg Đačkog doma).

Prostor površine 60 m2 Udruzi ZvoniMir na korištenje je dodijelio Grad Drniš, a obnovljen je sredstvima iz projekta.

Dnevni kapacitet prostora je 30-35 osoba u kojem se mogu družiti, kreativno provoditi svoje vrijeme, sudjelovati u prilagođenim okupacijsko rekreativnim i sportskim aktivnostima, organizirati prigodna druženja, sudjelovati u raznim edukativnim radionicama o uzradi ručnih radova, zdravoj prehrani i sl. Na raspolaganju im je psihološka i podrška socijalnog radnika te periodično mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.

To će biti mjesto u kojem se, kroz dnevne aktivnosti, obogaćuje kvaliteta njihovog života sa socijalnog, psihološkog, zdravstvenog i fizičkog aspekta.

Poludnevni boravak za starije osobe je svečano otvoren 04.04.2014, s početkom u 11.00 sati. Otvorenju su nazočili predstavnici Županije Šibensko-kninske, Grada Knina i susjednih Općina, Grada Drniša i susjednih Općina, predstavnici partnera Općine Biskupija, Pučkog otvorenog učilišta Knin, Doma za starije i nemoćne Knin, predstavnici civilnog sektora i predstavnici medija.

Iz Ureda Predsjednika Republike, gosp. Ive Josipovića, stigla je pisana podrška uz ispriku zbog nemogućnosti prisustvovanja ovom događaju, zbog unaprijed dogovorenih obaveza.

 
  Novosti - Sve