Podrška žrtvama kaznenih djela protiv života i tijela i kaznenih djela protiv imovine – iskustva iz prakse“
Novosti / 09. 05. 2023 - 5:05

Danas je Šibeniku je održan okrugli stol na temu Podrška žrtvama kaznenih djela protiv života i tijela i kaznenih djela protiv imovine – iskustva iz prakse“.

Cilj organiziranog okruglog stola je prepoznavanje potrebe podrške žrtvama svih kaznenih djela.

Gotovo svakodnevno informirani smo vijestima raznih kaznenih djela, ponekad smo i svjedoci ili nažalost žrtve istih. ZvoniMir kao partnerska organizacija Mreže podrške prepoznati je pružatelj pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i žrtvama prekršajnog obiteljskog nasilja u Šibensko – kninskoj županiji. Kroz okrugli stol istaknuli smo važnost prepoznavanja potrebe pružanja podrške žrtvama svih kaznenih djela pa tako i kaznenih djela protiv života i tijela (npr. pokušaj ubojstva, tjelesna ozljeda, teška tjelesna ozljeda, nepružanje pomoći, sudjelovanje u tučnjavi) i kaznenih djela protiv imovine (npr. prijevara, krađa, razbojništvo, iznuda, pronevjera).

O kaznenim djelima protiv života i tijela i kaznenim djelima protiv imovine, statističkim podacima, praksi i prepoznatim potrebama žrtava ovih kaznenih djela govorio je voditelj Odjela općeg kriminaliteta u Službi kriminalističke policije, PU Šibensko – kninska.

Na okruglom stolu predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog s ciljem sveobuhvatne analize o položaju i pravima žrtava kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu, objavljeni u publikaciji „Žrtve kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu – rezultati istraživanja i iskustva“.

Uz rezultate provedenih istraživanja publikacija sadrži i preporuke za unaprjeđenje prava i položaja žrtava kaznenih djela u okviru kaznenog postupka. U istraživanju su sudjelovali predstavnici i predstavnice policije, državnog odvjetništva, sudova, organizacija civilnog društva i drugi  relevantni sudionici. Publikaciju je predstavila autorica i urednica publikacije, voditeljica istraživanja, Anamaria Drožđan Kranjčec, iz Ženske sobe.

Okrugli stol organiziran je u sklopu programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“. Program financira Ministarstvo pravosuđa i uprave, provode ga Ženska soba kao koordinatorica u suradnji sa 10 organizacija u 17 županija Republike Hrvatske.

 
 
 
  Novosti - Sve