Održana internacionalna konferencija “Volontiranje u krizi - izazovi i pogled u budućnost”
Novosti / 22. 09. 2021 - 12:25

Sudjelovali smo u internacionalnoj konferenciji "Volontiranje u krizi - izazovi i pogled u budućnost" koja se održala u Splitu 22.09.2021. godine. Na istoj se raspravljalo o nedavnim kriznim situacijama - migrantskoj krizi ali i integraciji tražitelja azila, potresu i pandemiji. Svoje bogato iskustvo, razmišljanja, preporuke i emocije podijelili su Centar za mirovne studije , JRS - Isusovačka služba za izbjeglice , Are You Syrious? , Udruga MoSt, Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost, Udruga ZvoniMir,  te Društvo Crvenog križa Splitsko dalmatinske županije.

Predstavljeno je i nekoliko recentnih istraživanja o stavovima studenata i drugih prema migrantima i njihovoj integraciji, prema (kriznom) volontiranju te prilagodbi organizacija na Covid krizu kao i Priručnik za krizno volontiranje kojeg je predstavio CEV - Centre for European Volunteering  pod nazivom Blueprint za europsko volontiranje 2030.

Zaključili smo da je naše društvo puno solidarnije no što se na prvu čini, te da bez volontera nema pravodobnog odgovora na kriznu situaciju, da je nužno pripremati se i graditi otpornost zajednice kroz povjerenje i volontiranje prije krizne situacije te da volonteri i organizacije nažalost uspjevaju usprkos, a ne zahvaljujući sustavu. Treba nam plan, protokol za krizne situacije i krizno volontiranje, bez toga ponavljamo iste greške u svakoj novoj krizi.

Projekt Vocis financiran je iz fonda Europa za građane. Nositelj projekta je Udruga "MI" - Split, a partneri su Hrvatski centar za razvoj volonterstva (Hrvatska), Srbija u Pokretu (Srbija), Centar za europsko volontiranje (Belgija), CSV Milano (Italija) i Fundacja Rzecz Społeczna (Poljska).

 
 
 
  Novosti - Sve