Održan Okrugli stol u Zadru na temu „Podrška žrtvama kaznenih djela protiv života i tijela i kaznenih djela protiv imovine – iskustva iz prakse“
Novosti / 31. 05. 2023 - 8:49

O važnosti prepoznavanja potreba za pomoći i podrškom žrtvama svih kaznenih djela, a pogotovo kaznenih djela protiv života i tijela i protiv imovine, prezentirano je i raspravljalo se 26. svibnja 2023. u Zadru, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.

Razgovaralo se i o jačanju međusektorske suradnje i umreženosti različitih službi kako bi se žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela omogućilo ostvarivanje njihovih prava i osigurala potrebna podrška.

Žrtve i svjedoci kaznenih djela protiv života i tijela, a pogotovo kaznenih djela protiv imovine, nisu prepoznate kao žrtve kojima bi od samog događaja do kraja sudskog postupka trebala pomoć i podrška i ostvarivanje njihovih prava te na tome trebamo svi raditi da se prepozna, složili su se prisutni sudionici, predstavnici Policijske uprave Zadarske, policijski službenici policijskih postaja Zadarske županije, članovi Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Zadarske županije, kao i ostali dionici koji djeluju u sustavu podrške.

Glavni govornik na okruglom stolu, Šime Kokić, voditelj odjela Općeg kriminaliteta u Službi kriminalističke policije PU Zadarske, upoznao je sve prisutne pobliže sa statistikom kaznenih djela općeg kriminaliteta na području Zadarske županije te naveo kako je tijekom 2022. godine od kaznenih djela općeg kriminaliteta na području PU zadarske evidentirano njih 2.345, što je u odnosu na 2021. godinu povećanje za 183 kaznena djela (porast 8,5 posto). Poznatih počinitelja evidentirano je 759 (32,4 posto), od kojih je odmah na djelu uhvaćeno 43, dok je nepoznatih počinitelja zabilježeno 1.586 (67,6 posto) te da je ukupna razriješenost imovinskih kaznenih djela 36,6 posto, a ukupna razriješenost općeg kriminaliteta 57,1 posto, istaknuo je govornik Šime Kokić.

Zaključeno je da je potrebno osnažiti i ohrabriti žrtve svih kaznenih djela, u vidu pružanja emocionalne podrške, kao i informiranja o njihovima pravima. Pružiti im podršku kroz pravno, kao i psihološko savjetovanje, osvijestiti taj bitan psihološki aspekt za kojim je potreba sve veća i prijeko potrebna.

U suradnji sa Policijskom upravom Zadarskom, udruga ZvoniMir je još jednom uspješno organizirala i održala događanje gdje su svi prisutni imali priliku čuti u formalnom obliku prezentacije o važnim temama te u manjem formalnom dijelu, u panel diskusiji razmijeniti informacija, podijeliti iskustva i primjere pozitivne prakse.

Održan okrugli stol je organiziran u sklopu aktivnosti programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“, financiran od strane Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

 
 
 
  Novosti - Sve