“Obitelj Ledenko iz Vukšića s troje djece s poteškoćama u razvoju – pošteno htjeli živjeti od poljoprivrede, na kraju prevareni i onemogućeni da žive normalan i dostojanstven život” Pozivamo sve ljude
Novosti / 16. 12. 2022 - 11:27

Jere i Paula Ledenko iz Vukšića kraj Benkovca imaju troje maloljetne djece, Mihovil (10), Gabrijel (8) i Rafaela (4), koji imaju poteškoće u razvoju.

Jedna plaća u obitelji Ledenko nije dovoljna za troškove liječenja, razne fizikalne terapije i preglede koje djeca moraju proći da im se barem malo poboljša kvaliteta života.

Nažalost, nevolja nikad ne dolazi sama pa tako Jere Ledenko sa suprugom Paulom već godinama muku muči na svom poljopriovrednom imanju u Vukšiću kod Benkovca.

Radišna obitelj, osim uobičajenih težačkih problema i nedaća, od lani ima još jednu. Smatraju da su prevareni od strane jednog poduzetnika prije 2 godine i izgubili 10.000 eura, na opremu – mali voćarski traktor koji su naručili nikada im nije isporučen

Naime, kako bi sredili maslinik i zemlju koju posjeduju, prijavili su se na jednu od mjera ruralnog razvoja kako bi dobili bespovratna sredstva iz EU. U projektu su naveli da će osim potrebnog poljoprivredne opreme za obradu zemlje i maslinika, nabaviti i mali voćarski traktor u vrijednosti oko 76 tisuća kuna.

Uredno su prijavili projekt koji je pozitivno prošao te su se projektom obvezali da će nabaviti poljoprivrednu opremu i mali voćarski traktor. Naručili su svu opremu i traktor te im je poljoprivredna oprema – alat za obradu zemlje isporučen. Naručitelj im je rekao da mu uplate 10.000 eura i da će nakon uplate traktor stići na njihovu adresu. Novac su uplatili, međutim od 2020. godine do danas traktor nije isporučen.

Pokrenuli su sve sudske postupke, kako građanski postupak za naknadu štete, tako i kazneni postupak – prijevara u gospodarskom poslovanju te krivotvorenje isprave te sada već dvije godine čekaju da se ti postupci završe.

Nažalost, Agenciju za plaćanje u poljoprivredi u čijoj je nadležnosti rješavanje mjera ruralnog razvoja, trenutna situacija obitelji Ledenko previše ne brine te je njima jedino bitno da provedba mjere završi te da obitelj Ledenko ispuni svoje obaveze. Rečeno im je da ukoliko u određenom roku ne provedu sve što su naveli u projektu, a to je i nabava rabljenog traktora, da će morati vratiti i njima 55.000 kn plus zakonske zatezne kamate, što je iznos prve rate koju su primili i koji iznos su iskoristili za kupnju poljoprivredne opreme i traktora. Traktora kojeg nikada nisu vidjeli.

Troje djece s poteškoćama u razvoju – Jedna plaća – Nijedan traktor

Pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu i pokažu da smo najjači kada je najteže jer svaka uplata i donacija pa i ona najmanja, puno znači.

Svoj prilog možete uplatiti na privatan račun IBAN: HR9624070003201505732, Jere Ledenko

“Obitelj Ledenko iz Vukšića s troje djece s poteškoćama u razvoju – pošteno htjeli živjeti od poljoprivrede, na kraju prevareni i onemogućeni da žive normalan i dostojanstven život” Pozivamo sve ljude
 
  Novosti - Sve