Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba
Novosti / 01. 10. 2021 - 11:13

Prema Odluci (45/106) Skupštine Ujedinjenih naroda od 14. prosinca 1990. godine, 1. listopad se obilježava kao Međunarodni dan starijih osoba s ciljem jačanja podrške i pomoći osobama starije dobi. Prema podacima Ujedinjenih naroda iz 2019. godine u svijetu je živjelo 703 milijuna osoba u dobi 65 i više godina. Daljnja predviđanja ukazuju na porast broja osoba starije dobi na dvije milijarde do 2050. godine.

Republika Hrvatska spada u jednu od najstarijih nacija u Europi jer je prosječna dob stanovnika 42 godine. Funkcionalno sposobna i zdrava osoba starije dobi može biti koristan član zajednice i potencijal za prijenos vještina i radnog iskustva na mlađu dob. Ulaganje u zdravo starenje postaje neizbježno zbog ekonomskih razloga i održivosti mirovinskog sustava.
 
Ovogodišnja tema Međunarodnog dana starijih osoba povezana je s „digitalnom jednakosti“ (internet, mobilni telefon) za starije osobe. Prema podacima Međunarodne telekomunikacijske unije, tehnološke prednosti suvremenog doba još uvijek koristi samo polovina globalne populacije. Žene i starije osobe čine najveću skupinu korisnika koji su „off – line“ zbog nedostatka pristupa ili ne koriste sve mogućnosti koje su im na raspolaganju. Obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba u 2021. godini želi se na globalnoj razini ojačati značaj uključivanja starijih osoba u digitalne tehnologije kako bi ispunili svoje privatne i javne interese.

 
  Novosti - Sve