Naš prvi Okrugli stol u Zadru u sklopu programa Mreže udruga za pružanje podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela
Novosti / 07. 04. 2022 - 2:51

U utorak, 5. travnja 2022., organizirali smo naš prvi okrugli stol na temu „Nacionalna i županijska mreža zaštite žrtava i svjedoka kaznenih djela“ u sklopu programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“. Program financira Ministarstvo pravosuđa i uprave, nositelj programa je Ženska soba – Centar za seksualna prava, a isti obuhvaća mrežu od 10 udruga koje od ove godine pružaju usluge podrške u 4 nove županije odnosno u ukupno 17 županija u Hrvatskoj.

Jedna od novo zastupljenih županija je Zadarska županija u kojoj uz Šibensko – kninsku žuapniju, usluge podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršajnih djela nasilja u obitelji pruža udruga ZvoniMir.  

Organizirali smo Okrugli stol kako bi predstavili rad i aktivnosti programa Mreže. U tom smislu je  voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa i uprave Nikica Hamer Vidmar predstavila sustav podrške žrtvama i svjedocima u Hrvatskoj, zatim je voditeljica pravnog tima Ženska soba – Centar za seksualna prava Anamaria Drožđan-Kranjčec predstavila sustav podrške koje pružaju udruge civilnog društva te je pravna savjetnica udruge ZvoniMir Biljana Šuša izložila rezultate podrške koje je tijekom prošle godine pružila udruga ZvoniMir u Šibensko – kninskoj županiji. Izlaganja su dopunjena aktivnostima Odjela za pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela koji je organiziran unutar Županijskog suda Zadar.

Iznimno nam je zadovoljstvo što su nas svojim prisustvom na Okruglom stolu podržali predsjednik Županijskog suda u Zadru te predstavnici Općinskog i županijskog državnog odvjetništva, Policijske uprave i postaja, Probacijskog ureda, Centra za socijalnu skrb Zadar, Obiteljskog centra Zadarske županije, Opće bolnice Zadar, Centar za pružanje usluga u zajednici, kolege predstavnici udruge Duga, kao i portal e-zadar.

Vjerujemo da smo organiziranjem uvodnog okruglog stola postavili dobre preduvjete za jačanje međusektorske suradnje i umreženosti unutar različitih službi kako bi se žrtvama i svjedocima omogućilo ostvarivanje njihovih prava i osigurala potrebna podrška.

 
 
 
  Novosti - Sve