Javnom akcijom obilježen Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela u Drnišu
Novosti / 22. 02. 2023 - 2:13

Javnom akcijom na Poljani u Drnišu danas smo obilježili Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela – 22. veljače, s ciljem podizanja javne svijesti o pravima žrtava kaznenih djela. 

Žrtvom ili svjedokom može postati svatko od nas, međutim za to iskustvo nitko nije pripremljen.

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav udruga za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela – riječ je o „Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela“, koju čine Ženska soba kao koordinatorica te 10 partnerskih organizacija koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinjama svih kaznenih djela na području 17 (od ukupno 21) županija u Republici Hrvatskoj.

Na razini cijele Mreže podrške od 01. siječnja 2018 do 31. prosinca 2022. ukupno je pruženo:

28 160 različitih oblika usluga za 3340 korisnika/ca (83% Ž i 17% M).

U 2022. godini došlo je do porasta broja korisnika/ca za 47% u odnosu na 2021. godinu, a broja pruženih usluga za 37%.

Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija o pravima te potom  psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi.

Važno je naglasiti da su usluge udruge ZvoniMir potpuno besplatne, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške.

 
 
 
  Novosti - Sve